Een wonder der natuur!
Door: Bas
Blijf op de hoogte en volg Lisette
18 Juni 2009 | Australië, Sydney
Dagboek 17 juni 2009 Rockhampton
De 2 dingen die we willen zien vandaag zijn het Dream Cultural Center en het Heritage Village die allebei tot het niet al te oude verleden van Australië beschrijven, hoewel de Dream tot 40.000 jaar (!) terug gaat. Een mooi verhaal was hun definitie van het ontstaan van de Melkweg, de reuzevogel Gumbi Gumbi die uiteindelijk door het bloeden van zijn poten de sterren aan het firmament maakte. Beide musea met een eigen insteek, het Dream vanuit de Aboriginal optiek, en de Heritage vanuit de Europeesche (engelse) kolonisten. Het is niet dat de een de ander ontkent, maar wat een wereld van verschil. In het vroegere leven was hier eigenlijk niets, ook niet in de wooneenheden, huizen kun je het in sommige gevallen niet eens noemen. Wat bij allebei mijn inziens onderbelicht blijft, is hoe de Aboriginals eigenlijk echt zijn behandeld. Af en toe een opmerking of verwijzing en daar blijft het bij. Beide overigens de moeite waard. De rest van de dag bekijken we hoe ver we nog naar het noorden gaan, en hoe we dat gaan inrichten.
Dagboek 18 juni 2009 Eungella
Dit is het park waar we na een dagje rijden terecht komen, ter hoogte van Mackay. De route gaat deels langs het onderste deel van de Barrier Reef, en soms kunnen we het strand al zien. Het lijkt een soort van waddenstrand, je kunt bij eb gemakkelijk een kleine km ver lopen. Onderweg gaan we ook nog door een streek waar veel suikerriet wordt verbouwd, en een suikerraffinaderij, waar we als het mee zit op de terugweg nog wel een kijkje gaan doen. De grootste verrassing van vandaag is echter het park Eugnella. Het begint al met een autoklim de bergketen op, en voertuigen langer dan 11 meter mogen er niet komen. Steil en steiler , dus leuk. De camping staat op een bergrug , dus we kunnen 2 kanten op kijken, waarvan een uitzicht heel erg ver gaat. Ook blijkt dat we net op tijd zijn om in een nabijgelegen stroom het vogelbekdier te kunnen zien, en dat is wel heel erg speciaal voor ons. In het kijken en wachten erop zijn er nog wat andere geinige dieren, waar je normaal ook al voor om zou rijden: stuk of 10 rivierschildpadden, een scrub turkey, padjes, een aal van een meter, een ijsvogeltje (!!!! denken we!!!) reuzen varens van een meter of 6 hoog (geen dier, wel heeeeel apart), kookaburaa’s, ibissen, en een paar roofvogels. En dat allemaal in de natuurlijke omgeving. Het park belooft heel wat in huis te hebben, dus we worden zwaar benieuwd. Wel weer een graadje kouder, we zitten weer effe hoger. Kachel an.
Dagboek 18 juni 2009 Eungella
23 Juni 2009 - 15:50
Janneke:
Het viel ons in Amerika ook op, dat er niet werd gepraat over de behandeling van de Indianen daar in het verleden. Sterker nog er werd in musea helemaal geen aandacht aan besteed, dus wat dat betreft doen de Aussies het dan nog goed. Klinkt allemaal erg interessant. Waar gaan jullie eigenlijk na Australië naar toe? Weer heel veel plezier gewenst. Liefs Janneke